Ευρυαγγείες

Διάγνωση & Αποτελεσματική Θεραπεία

Τι είναι οι ευρυαγγείες

Οι ευρυαγγείες – ή όπως συχνά αποκαλούνται οι “σπασμένες φλέβες” – αποτελούν διατεταμένες επιφανειακές φλέβες του δέρματος.

Λόγω της θέσης τους ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα, οι ευρυαγγείες αποτελούν αισθητικό πρόβλημα, ιδίως όταν βρίσκονται στο πρόσωπο.

Αίτια & συμπτώματα

Οι ευρυαγγείες συνδέονται με γονιδιακή προδιάθεση, ορμονικές διαταραχές, την εγκυμοσύνη, την παχυσαρκία, την παρατεταμένη ορθοστασία και την έκθεση στον ήλιο.

​Ενίοτε οι ευρυαγγείες των κάτω άκρων συνυπάρχουν με άλλες φλεβικές παθήσεις όπως η φλεβική ανεπάρκεια και οι κιρσοί. Σε αυτές τις περιπτώσεις εκτός από αισθητικό πρόβλημα οι ευρυαγγείες είναι αποτέλεσμα και της δυσλειτουργίας του φλεβικού δικτύου.

​Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και περιλαμβάνουν αίσθημα κνησμού (φαγούρα) και νυγμού (τσιμπήματα), αιμωδία (μούδιασμα) και σπάνια άλγος (πόνο). Ενίοτε υπάρχει και οίδημα (πρήξιμο).

Στάδια ευρυαγγειών

Διάγνωση

Η διάγνωση των ευρυαγγειών γίνεται κατά την διάρκεια της κλινικής εξέτασης.

Με την χρήση ειδικής λάμπας VeinLite LEDX αναγνωρίζονται τα αγγεία που τροφοδοτούν τις ευρυαγγείες, τα οποία βρίσκονται βαθύτερα μέσα ή κάτω από το δέρμα.

Με έγχρωμο υπέρηχο DUPLEX φλεβών (κοινώς ονομαζόμενο triplex φλεβών) επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ή η απουσία φλεβικής ανεπάρκειας.

Θεραπεία των ευρυαγγειών

Η θεραπεία των ευρυαγγειών επιτυγχάνεται μέσω:
Αποτελεί την πιο συχνή μέθοδο και μπορεί να θεραπεύει μικρές ή μεγαλύτερες φλέβες. Γίνεται μέσω έγχυσης μιας σκληρυντικής ουσίας (πολιδοκανόλης) σε μορφή αφρού στις φλέβες που παρουσιάζουν διάταση.
Συνήθως αποτελεί την συνέχεια της σκληροθεραπείας και στοχεύει στα μικρότερα αγγεία με σκοπό το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Αποτελεί την μόνη ασφαλή θεραπεία για τις ευρυαγγείες του προσώπου και του μπούστου.

Η θεραπεία των ευρυαγγειών γίνεται σε συνεδρίες των 30 – 40 λεπτών και έπειτα ο ασθενής φοράει ελαστικές κάλτσες και περπατάει για 15 – 20 λεπτά.

Στην περιοχή της θεραπείας υπάρχει ήπιος ερεθισμός, ο οποίος υφίεται σε μερικές ημέρες έως μια εβδομάδα (ανάλογα με το δέρμα του ασθενή). Οι κάλτσες παραμένουν για 24 ώρες. Ο ασθενής δεν πρέπει να εκθέτει την περιοχή στο φως του ήλιου και για αυτό τον λόγο πρέπει να αποφεύγονται οι συνεδρίες κατά τους θερινούς μήνες.

Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την έκταση των ευρυαγγειών.