Φλεβική Ανεπάρκεια | Κιρσοί

Διάγνωση & Αντιμετώπιση

Τι είναι η Φλεβική Ανεπάρκεια

Με τον όρο φλεβική ανεπάρκεια εννοούμε την αδυναμία των φλεβών να μεταφέρουν το αίμα πίσω στην καρδιά αντίθετα στην βαρύτητα. Η φλεβική ανεπάρκεια είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων όπως οικογενειακή προδιάθεση, πολλαπλές εγκυμοσύνες, παρατεταμένη ορθοστασία, ορμονικές διαταραχές κ.α. Καθώς το αίμα λιμνάζει στις φλέβες των κάτω άκρων, οι φλέβες διογκώνονται λόγω της αυξημένης πίεσης και σταδιακά σχηματίζονται κιρσοί.

Οι κιρσοί είναι διατεταμένες επιφανειακές φλέβες των κάτω άκρων και εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της φλεβικής ανεπάρκειας. Οι κιρσοί επιδεινώνονται με τον χρόνο εφόσον δεν αρθεί το αίτιο που τους προκαλεί (πχ διακοπή της ορθοστασίας), και δεν χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα μέτρα – όπως οι ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης πίεσης, ή δεν προβεί ο ασθενής σε θεραπεία.

Συμπτώματα Φλεβικής Ανεπάρκειας

Τα συμπτώματα φλεβικής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν:

Τα συμπτώματα επιδεινώνονται σταδιακά και είναι πιο έντονα κατά τους θερινούς μήνες λόγω της ζέστης.

​Επιπλοκές της φλεβικής ανεπάρκειας/κιρσών:

Η επιπολής φλεβοθρόμβωση παλαιότερα αντιμετωπιζόταν ως ελάσσον πρόβλημα αλλά πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και σωστά ώστε να μην οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα.

Η διάγνωση συνήθως τίθεται με την κλινική εξέταση καθώς η επιπολής φλεβοθρόμβωση εμφανίζεται με οίδημα, ερυθρότητα και ευαισθησία κατά μήκος των επιφανειακών φλεβών των κάτω άκρων. Επιβεβαιώνεται όμως πάντα με την χρήση έγχρωμου υπερηχογραφήματος (ή γνωστό ως triplex φλεβών). Η θεραπεία συνήθως είναι φαρμακευτική αλλά ενίοτε απαιτείται και χειρουργική αντιμετώπιση.

​Το φλεβικό έλκος είναι μια βαρειά επιπλοκή και εμφανίζεται συνήθως αρκετά έτη μετά την εμφάνιση κιρσών/φλεβική ανεπάρκειας. Αποτελεί ένα έλκος του δέρματος που εμφανίζεται στην έσω επιφάνεια της κνήμης, το οποίο είναι επώδυνο και δεν επουλώνεται. Η σωστή θεραπεία περιλαμβάνει συντηρητικές και χειρουργικές μεθόδους.

​Η δερματοσκλήρυνση είναι η πάχυνση του δέρματος της κνήμης και ο καφέ χρωματισμός του ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης στάσης του αίματος εντός των κιρσών και την καταστροφή των ερυθρών αιμοπεταλίων. Αρχικά αποτελεί αισθητικό πρόβλημα, που σταδιακά όμως οδηγεί στον σχηματισμό φλεβικών ελκών.

Θεραπεία κιρσών & φλεβικής ανεπάρκειας

Οι μέθοδοι διαφέρουν σημαντικά στον χρόνο αποθεραπείας, στο αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και στην αποτελεσματικότητα τους ανάλογα με το στάδιο της φλεβικής ανεπάρκειας.

Η καλύτερη λύση για τον ασθενή δεν είναι πάντα και η ακριβότερη και αφού συζητηθεί με την ομάδα μας το πρόβλημα σας καταλήγουμε στην καλύτερη και ιατρικά ορθότερη μέθοδο για εσάς.

Θερμική κατάργηση
Χημική κατάργηση
Χειρουργική κατάργηση
Μηχανική – χημική κατάργηση